Ne podcjenjujte važnost blatobrana na autu

Kada je riječ o autodijelovima, mnogi vozači uglavnom najviše pažnje pridaju onim poznatijim jer smatraju da su vrjedniji od ostalih. Primjerice, mnogi će puno više pažnje pridavati akumulatorima, raznim dijelovima kočionog sustava, ispušnog sustava i slično. No, nikako ne biste trebali zanemariti niti neke druge dijelove koji možda na prvi pogled nisu toliko važni.

Primjerice, blatobrani automobila možda ne djeluju kao nešto važno, no imaju vrlo važnu funkciju. Štite donji dio automobila od raznih udaraca koje može uzrokovati kamenje s ceste i slično. Kada ih ne bi bilo, donji dio automobila bi brzo stradao i imali biste raznih drugih kvarova.

Učinkovita zaštita auta od nečistoće

Blatobrani na automobilu dijelovi su njegove zaštite ta ga štite od raznih kamenčića, prskanja vode i blata te raznih nečistoća. Razlikujemo dvije vrste: 

  • Prednji 
  • Stražnji

Prednji blatobrani su smještani iznad prednjih kotača, a stražnji su smješteni iza stražnjih kotača. I jedni i drugi imaju istu funkciju te će zajedno pružiti odličnu zaštitu u svim uvjetima na cesti.

Blatobrani na automobilu
Blatobrani na automobilu dijelovi su njegove zaštite ta ga štite od raznih kamenčića, prskanja vode i blata te raznih nečistoća.

Zaštita i za ostale sudionike u prometu

Auto blatobrani nisu ugrađeni samo zbog vaše zaštite, odnosno zaštite vašeg vozila. Oni imaju puno veću funkciju. Naime, tijekom vožnje je moguće da će se na kotače zalijepiti razni kamenčići i razne druge sitnice. Kako vozite, postoji mogućnost da će zbog naleta vjetra svi ti komadići odletjeti s kotača. A pri tome bi mogli straditi i prolaznici koji se nađu na putu, ali i drugi automobili.

Čitajte i sljedeći članak: Čelične felge su odličan odabir za zimu

Čelične felge su izrađene od posebne legure željeza i ugljika što im osigurava veliku izdržljivost.

Takve i slične situacije će spriječiti ovi gore navedeni dijelovi karoserije automobila. To je još jedna njihova vrlo važna funkcija. 

Aluminijski i plastični blatobrani za auto

Iako postoje različiti materijali koji se danas koriste pri izradi autodijelova, danas se najčešće koriste aluminijski i plastični blatobrani za auto. Još do prije nekoliko godina uglavnom su se ugrađivali oni od čelika. No, nisu se pokazali toliko dobri. Naime, s vremenom su imali problema s hrđom, a i njihova masa je povećavala ukupnu masu automobila, a upravo to je ono što proizvođači uvijek nastoje smanjiti.

Blatobrani za auto
Iako postoje različiti materijali koji se danas koriste pri izradi autodijelova, danas se najčešće koriste aluminijski i plastični blatobrani za auto.

S druge stane, aluminijski i plastični modeli su se pokazali najboljom varijantom te se odlično uklapaju u karoseriju auta s ostalim dijelovima. Oni imaju  dugi vijek trajanja te je vrlo vjerojatno da ih nećete tako skoro morati mijenjati. 

Kupnja u specijaliziranim web trgovinama

Kada vam bude potrebna zamjena blatobrana na autu, možete se po novi dio zaputiti u neku od fizičkih trgovina s autodijelovima. No, danas se sve više vozača odlučuje za kupnju putem interneta. To će vam drastično olakšati kupnju. Naime, nećete morati pretraživati gomilu rezervnih dijelova već će biti dovoljno da odaberete svoju marku i model vozila te će vam biti predstavljeni samo oni dijelovi koji mu odgovaraju.

Ista stvar je i s blatobranima koji spadaju u tipske dijelove auta. Svaki od njih namijenjen je točno određenom modelu auta, a ujedno se i razlikuju oni prednji i stražnji. Na ovaj način, sigurno nećete pogriješiti i kupiti krivi model jer će vam se prikazati samo oni koji odgovaraju. Isto tako, u web trgovinama ćete pronaći sve lijepo kategorizirano. U prethodnom primjeru, odaberete li kategoriju karaserije auta u web trgovinama, također će vam biti prikazani svi potrebni dijelovi na jednom mjestu. 

Karoserija kao kostur auta

Razmišljamo li o automobilu kao jednom kosturu na kojeg su postavljeni svi važni autodijelovi, onda je karoserija auta upravo taj kostur. Možda ste na spomen tog pojma uvijek razmišljali samo o vanjskom izgledu auta, odnosno o njegovoj estetici, no ona je puno više od toga. Automobilska karoserija mora biti što bolje izrađena kako bi vozilo bili što je moguće aerodinamičnije, ali naravno, lijepih linija ugodnih oku. 

Karoserija auta
Razmišljamo li o automobilu kao jednom kosturu na kojeg su postavljeni svi važni autodijelovi, onda je karoserija auta upravo taj kostur.

Karoserija automobila koja se nekad koristila i ova danas se itekako razlikuju i vidljiv je veliki korak naprijed. Prije je bila vrlo nezgrapna i njezini dijelovi nisu bili skladno postavljeni. Danas sve puno bolje izgleda. Osim toga, danas se pri izradi karoserije pokušavaju koristiti što je moguće čvršći materijali, a ujedno i što laganiji. Upravo taj balans između čvrstoće i male težine čine veliku razliku među proizvođačima. Svima je cilj ponuditi što je moguće sigurniji automobil, koji će imati čvrstu karoseriju, ali ujedno laganu zbog boljih aerodinamičnih svojstava. A kada se tome pridoda i estetski element, onaj proizvođač koji uspije to sve povezati zasigurno može računati da je stvorio odličan model koji će se dobro prodavati. 

Iz kategorije: