Kvalitetni amortizeri za ugodniju vožnju

Kao i kod svake stvari tako i kod automobila pravilna briga o svim dijelovima osigurava njegovu dugotrajnost i pravilno funkcioniranje. Amortizeri su jedan od najvažnijih dijelova automobila koji osiguravaju komfor i ugodnost tijekom vožnje. Njihova zadaća je da umanje vibracije ili udarce koji nastaju tijekom vožnje neravnim terenima ili prolaskom preko rupe. Osim samog komfora vožnje, ublažavanjem udarca oni osiguravaju i sigurnost vozila i onemogućuju neko drugo uništenje na vozilu.

Što su amortizeri?

Amortizeri su auto dio koji je odgovoran za ublažavanje udarca tijekom prelaska automobila preko šahte, rupe ili vožnje po bijeloj cesti. Njihova zadaća je da što više ublaže udarac i smanje zatreskivanje automobila, a tako osim što omogućuju ugodniju vožnju, pružaju zaštitu i za druge dijelove koji bi se uslijed udarca mogli oštetiti. Osim toga, amortizer služi i za osiguravanje dodira između kolnika i gume, te na taj način osigurava automobil od klizanja ili drugih mogućih scenarija.

Amortizeri mogu biti različiti, no najčešće su u oblicima opruge ili rjeđe gibnjeva, te pneumatičnih ili hidrauličnih uređaja. U budućnosti moglo bi doći do korištenja elektromagnetskih strojeva, no još uvijek su u fazi razvoja.

Koliko su automobilski amortizeri važni?

Vjerujemo da vožnju bez amortizera ne možete ni zamisliti. Osim samog komfora vožnje i vaše udobnosti u automobilu, bilo bi veoma teško kontrolirati automobil kada amortizeri ne bi ublažavali udarce. Svaki skok automobila, prelazak preko ležećeg policajca ili rupa bili bi kobni i osjećali biste se vrlo bolno. Upravo zbog toga možemo reći da je amortizer jedan od najvažnijih auto dijelova. Također, vožnja bez amortizera bila bi znatno teža vozaču, jer bi se gume često odvajale od kolnika.

Kako prepoznati neispravne amortizere?

Kao i svaki dio automobila, tako i amortizeri s vremenom postaju sve slabiji i slabiji, te ih je potrebno zamijeniti. Ako vam se automobil ponaša drukčije i pronalazite se barem u jednoj od ovih točaka, tada je vrlo vjerojatno da su vam neispravni amortizeri:

  • U slučaju jakog bočnog vjetra automobil ne drži pravac.
  • Prilikom naglog kočenja prednji kraj propada ili cijeli automobil poskakuje.
  • U zavoju se automobil ljulja ili zanosi.
  • Auto se ljulja i nakon prelaska neke neravnine ili rupe, dok se ponovno ne stabilizira.
  • Na amortizerima ste vidjeli tragove ulja.

Ako ste ustanovili da su vam amortizeri neispravni, tada ih je potrebno što prije izmijeniti, jer u slučaju vožnje s neispravnim amortizerima osim same neugodne vožnje postoji mogućnost i oštećenja nekih drugih dijelova automobila.

Izmjena amortizera na automobilu

Ustanovili ste da su vam jedan ili svi amortizeri na automobilu neispravni, te ih je potrebno zamijeniti? U tom slučaju donosimo vam par savjeta koji će vam pomoći kod izmjene amortizera:

  • Nemojte kupovati zamjenske amortizere nepoznatih proizvođača
  • Uvijek birajte isključivo proizvode s garancijom
  • Nemojte popravljati amortizere, osim u slučaju nemogućnosti nabave drugog
  • Nemojte sami izmjenjivati amortizer ako nemate iskustva u tom polju

Kupnju amortizera ne morate izvršiti u ovlaštenom servisu vaše marke vozila, već ćete kupnjom u nekim drugim ovlaštenim prodavaonicama s auto dijelovima znatno uštedjeti.

Auto dijelovi online su znatno jeftiniji

Osim samih amortizera, veoma je bitno da brinete o tome da je cijeli vaš automobil ispravan i da su na njemu isključivo samo kvalitetni dijelovi. Auto dijelovi online su dostupni po nižim cijenama, a kao i kod svakog stroja, tako i kod automobila, dijelovi se s vremenom troše i ne obavljaju svoje zadaće kao prvog dana, pa ih je potrebno zamijeniti.

Redovna provjera automobila i dijelova u njemu može vam biti od značajne koristi i upozoriti vas na neispravnost nekog dijela prije njegovog kvara. To znači da osim što možete popraviti taj dio, možete ga i zamijeniti i ne riskirati da se u nekom trenutku zateknete na cesti s pokvarenim vozilom. Sigurnost u prometu uvijek mora biti na prvom mjestu, a vožnja s neispravnim i starim dijelovima na automobilu znači upravo suprotno. Stoga posvetite brigu oko ispravnosti vašeg automobila i sigurnosti vas i ostalih sudionika u prometu.

Danas u vrijeme kada svatko kupuje putem interneta i auto dijelovi online su dostupni i u većini slučajeva po znatno jeftinijim cijenama nego u dućanima. Razne web trgovine poput trgovine Silux u ponudi imaju sve potrebne dijelove za vaš automobil, a u širokom asortimanu može se pronaći rasvjeta automobila, retrovizori, karoserija, stakla, rashladni sustavi, ovjes i pogon, motor, te dodatna oprema za automobile. Preko 100 tisuća različitih dijelova iz ponude garantira da ćete pronaći onaj dio koji vam je potreban po najnižim cijenama s brzom dostavom.

Iz kategorije: