Akumulatori su veoma važan dio automobila

Akumulatori predstavljaju jedan od najbitnijih djelova automobila, jer je bez akumulatora nemoguće pokretanje motora. On služi kao pohranjivač električne energije u vozilu i neophodan je dio kod paljenja. Sam automobil sastoji se od mnogih djelova, od kojih su neki veoma bitni, dok drugi predstavljaju isključivo komfor prilikom vožnje. Akumulatori su veoma važni i bez njih je paljenje vozila nemoguće.

Čemu služe akumulatori?

U svakom automobilu nalazi se veliki broj dijelova, od kojih neki služe kao neophodni za pravilan rad auta, dok su drugi tu isključivo kao dodatak za bolji ugođaj tijekom vožnje (klima, radio…). Akumulatori se nerijetko nazivaju baterija vozila, jer se u njima pohranjuje električna energija i oni su najbitniji dio prilikom paljenja motora. Ako je akumulator automobila prazan, tada je paljenje motora nemoguće, jer motor nema električnu energiju koja je potrebna za njegovo paljenje. 

Akumulatori se nerijetko nazivaju baterija vozila
Akumulatori se nerijetko nazivaju baterija vozila, jer se u njima pohranjuje električna energija

Prazan akumulator

Akumulatori su potrošni dijelovi automobila i u slučaju da je akumulator prazan nemoguće je startati motor. Akumulator koji je pri kraju radnog vijeka može se prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Motoru treba dugo vremena da se upali
  • Svijetli lampica na kontrolnoj ploči od akumulatora
  • Kada je ugašen motor ne mogu se upaliti svjetla i drugi električni uređaji

U slučaju da ste primijetili neki od simptoma praznog akumulatora, ne mora značiti da vam je potreban novi. Moguće je da se akumulator može napuniti. 

Punjenje akumulatora

Auto akumulatori su potrošan dio automobila i radni vijek im varira između 3-5 godina. Kada se akumulator isprazni, moguće je da ćete ga punjenjem vratiti u funkciju i da vam još nije potreban novi. Akumulator spojite na punjač i pričekajte da se napuni. Kada se napuni, vratite ga u vozilo i pričekajte nekoliko minuta te onda pokušajte startati motor. Ako je motor upalio, to znači da je akumulator pun, no morate pripaziti i na neke druge dijelove automobila.

Alternator puni akumulator

Prazan akumulator može biti posljedica neispravnog alternatora. Alternator je dio automobila koji je zadužen za opskrbu električnih dijelova vozila dok je motor u pogonu. Također, on prilikom rada motora puni akumulator i zadužen je za njegov pravilan rad. U slučaju da alternator ne radi ispravno, akumulator će se isprazniti i bez obzira na to da li kupite novi, alternator ga neće puniti i problem će se iznova ponavljati. Zbog toga je prilikom problema s akumulatorom neophodno ispitati i alternator.

Akumulatori su potrošni dijelovi automobila
Akumulatori su potrošni dijelovi automobila i u slučaju da je akumulator prazan nemoguće je startati motor.

Radni vijek akumulatora

Akumulatori automobila najčešće traju između 3 do 5 godina, no radni vijek ovisi i o mnogim drugim čimbenicima. Neke od stvari koje utječu na radni vijek akumulatora su:

  • Način vožnje automobila
  • Korištenje električnih uređaja dok motor ne radi
  • Vremenski uvjeti

Opće je poznato da akumulatori slabije rade tijekom hladnih, zimskih dana. Stoga i ne čudi da se prilikom zime najčešće javljaju problemi s paljenjem vozila.

Održavanje akumulatora

Kao i svaki drugi dio automobila, tako i akumulatori zahtijevaju pravilno održavanje. S vremena na vrijeme potrebno je obratiti pažnju na to:

  • da li u akumulatoru ima dovoljno tekućine?
  • da li su spojevi akumulatora dobro stegnuti?

Da bi akumulatori trajali što dulje, potrebno je pravilno brinuti o njima i posvećivati im pažnje kao i svakom drugom dijelu automobila.

Jeftini autodjelovi
Ako su vam potrebni jeftini autodjelovi, tada biste zasigurno trebali rješenje potražiti u internet trgovinama

Autodjelovi dostupni u internet trgovini

U današnje vrijeme automobili su sve dostupniji i sve ih je više na prometnicama, a autodjelovi postali su sve traženiji sukladno tome. Budući da je za pravilno funkcioniranje automobila potrebno da svi dijelovi funkcioniraju u cjelini, prilikom bilo kojeg kvara potrebno je zamijeniti dotrajali dio. 

Autodjelovi u današnje vrijeme dostupni su u online trgovinama, a Silux web trgovina jedna je od najpoznatijih. Budući da distribuira dijelove za auto već dugi niz godina, stekla je poznato ime u online svijetu i ljudi se nerijetko odlučuju za nju prilikom kupnje.

Ako su vam potrebni jeftini autodjelovi, tada biste zasigurno trebali rješenje potražiti u internet trgovinama, koje zahvaljujući tome da ne plaćaju prostor i radnike u trgovini mogu ponuditi znatno bolje cijene i uvjete kupnje. 

Autodjelovi imaju rok trajanja i sasvim je normalno s godinama da određeni dijelovi automobila trebaju zamjenu. Bilo da se radi o problemima s eksterijerom automobila ili određenim dijelovima motora, Silux web trgovina može vam ponuditi rezervne dijelove za auto. Jednostavno posjetite njihovu web stranicu, odaberite sve što vam je potrebno i u svega nekoliko klikova mišem izvršite narudžbu.

Iz kategorije: