Uštedite živce i prostor i kupite nosače za bicikle

Napokon je osvanuo sunčani slobodan vikend i odlučili ste se za odlazak biciklima u prirodu, no kamo s biciklima? Svima je dobro poznata nervoza prilikom pakiranja bicikala u prtljažnik, spuštanje stražnje klupe i slično. Kako biste sve to izbjegli kupite automobilske nosače za bicikle. Kupovinom nosača za bicikle ili krovnih nosača za autp štedite svoje živce, vrijeme i mjesto u automobilu, stoga je ovo odlična investicija za sve ljubitelje biciklizma i prirode. 

Krovni nosači za bicikl
Biciklisti najčešće biraju krovne nosače za bicikl zbog njihovog jednostavnog postavljanja na krovne šipke i noge


Odabir najboljih auto nosača

Kao i kod kupovine druge opreme, kada se kupuju nosači za bicikle za auto ponuda je raznovrsna pa tako u tom segmentu možete birati između:

 • krovnih nosača 
 • nosača za stražnja vrata
 • nosača koji se montiraju na kuku

Koju god vrstu automobičskih nosača za bicikle odabrali, nemojte gledati samo cijenu i odabrati najjeftinije jer bicikli predstavljaju dodatan teret na automobilu i mijenjaju njegov oblik, a samim tim i njegovo ponašanje u vožnji.

Budite oprezni tijekom kupnje automobilske opreme

Stručnjaci naglašavaju kako bi odabiru nosača za bicikle za automobil, osim toga da ne birate najjeftinije modele, morate obratiti pozornost na određene stavke.

Sigurnost

Modeli koje kupite moraju biti sigurni. Birajte nosače certificiranog proizvođača koji ima sigurnosni certifikat.

Odgovarajući model

Nosače za bicikle birajte prema modelu svog automobila jer ne odgovaraju svi modeli svim modelima automobila.

Težina bicikla

Morate znati težinu svog bicikla jer nosači za bicikle za auto imaju ograničenje tereta koje se ne smije prekoračiti jer narušava sigurnost.

Krovni nosač
Kako biste odabrali primjeren krovni nosač važno je prilikom odabira obratiti pozornost na tip krova

Najčešći izbor biciklista

Biciklisti najčešće biraju krovne nosače za bicikl zbog njihovog jednostavnog postavljanja na krovne šipke i noge na koje se može postaviti i krovna kutija. Na auto krovne nosače bicikli se mogu postaviti na nekoliko načina: na ramu ili na vilicu (bicikli od karbona). Ova vrsta nosača podnosi i do četiri bicikla pa je dobar i praktičan izbor za obitelji. Ipak, kod ovakvih modela važno je imati na umu njihovu prisutnost jer se, zbog toga što nisu u vidokrugu vozača, nerijetko dogodi da vozači zapnu u nadvožnjacima ili podvožnjacima koji imaju ograničenje visine. 

Prednosti krovnih auto nosača za bicikle su:

 •  sigurnost i stabilnost
 •  ne ometaju otvaranje prtljažnika
 •  ne skrivaju registarske pločice i svjetla
 •  dolaze s lokotom pa je onemogućena krađa te jednostavnost skidanja i stavljanja bicikla

Kao najveći nedostaci se spominju potrebna snaga kojom se bicikli podižu i postavljaju na krov (posebno ako je riječ o viskom automobilu), potreba za osnovnim nosačima, odnosno krovnim šipkama, mijenjanje aerodinamičnosti automobila što može dovesti do povećanja potrošnje, nerijetko zapinjanje vozila prilikom ulaska u niske prostore (nadvožnjaci, podvožnjaci). 

Najstabilniji su ipak auto nosači za kuku

Ukoliko na svom automobilu već imate ugrađenu kuku, nosači za bicikle za kuku su najbolji izbor za vas. U ovom slučaju bicikl se na kuku može postaviti uz pomoć platforme ili viseće konstrukcije te upravo zbog toga ova vrsta predstavlja najsigurniji način prijevoza bicikla. Stariji modeli nisu dopuštali otvaranje prtljažnika, dok današnji modeli, zbog mogućnosti nagiba dopuštaju prilazak prtljažniku i njegovo otvaranje. 

Krovni nosači
Krovni nosači za automobil

Kao prednost se izdvaja činjenica kako su ovakvi modeli najsigurniji način za prijevoz bicikala, bicikli se brzo i jednostavno postavljaju na njih, moguće je otvaranje prtljažnika te što na kuku može stati do pet bicikala, što je odlično za obitelji s više djece. Najveći nedostatak je viša cijena ovakvog modela, dok se kao ostali nedostaci ističu činjenica da automobil mora posjedovati kuku te to što zaklanjaju svjetlo i čine automobil širim nego što je on inače.  

Krovni nosači za automobil

Kao što je već napomenuto, automobilski krovni nosači za bicikle najčešći su izbor brojnih biciklista te savršen izbor ukoliko imate mali prtljažnik, a na put nosite puno stvari. Kako biste odabrali primjeren krovni nosač važno je prilikom odabira obratiti pozornost na tip krova vašeg automobila. Razlog tomu je postojanje pet vrsta krovnih nosača, a to su:

 1. za prazan krov- na njemu se ne nalaze nikakvi otvori niti uzdužni nosač
 2. za fiksne točke- fiksne točke najčešće podrazumijevaju vratašca ispod kojih se nalazi prihvat
 3. za integrirane uzdužne nosače- nosači koji su uzduž vozila spojeni s krovom
 4. za uzdužne nosače automobila- nosači koji se nalaze uzduž krova te su uzdignuti od njega
 5. za kišni žlijeb- nosači koji se nalaze iznad vrata bočno

Također, krovni nosači za auto se razlikuju i prema vrsti šipke pa tako razlikujemo:

 • krovne nosače s aluminijskom šipkom
 • krovne nosače s čeličnom šipkom
 • krovne nosače s šipkom koja ima zaobljene rubove na krajevima

Iz kategorije: