Najbitniji dijelovi motora automobila

Motor automobila jedan je od glavnih dijelova uz karoseriju i gume. Podjela dijelova automobila može biti šira i uža, a u slučaju da ulazimo u detalje, svaki od ovih dijelova ima niz manjih koji su veoma bitni. Motor je najkompleksniji dio i dijelovi motora neophodni su za njegovo pravilno funkcioniranje. On je najsloženija i najbitnija cjelina u automobilu, a kroz tekst ćemo Vas upoznati s njegovim dijelovima i čemu svaki od njih služi. Veoma je bitno da znate koji su dijelovi motora odgovorni za koju operaciju, kako biste u slučaju nekih poteškoća s radom automobila mogli  dijagnosticirati kvar i pozabaviti se s njegovim rješavanjem.

Svjećica motora

Temelj svakog motora je blok, koji je ujedno kućište motora, te se na njega postavljaju ostali dijelovi motora. Kod benzinaca iznad svakog cilindra motora nalazi se svjećica, koja daje iskru i paljenjem smjese benzina i zraka tjera klip dolje. Kod dizelaša nije potrebna svjećica, jer oni imaju sposobnost samozapaljenja goriva pod pritiskom. Iako je veoma mali dio, ostali dijelovi motora ovise o ispravnosti svjećica i bez njih se ne pokreću.

Glava cilindra i koljenasto vratilo

Glava cilindra je poklopac cilindra koji se montira na vrh bloka motora, a ključni dio za pravilan rad motora je koljenasto vratilo. Ono je izrađeno od čvrstog čelika, te se proteže ispod cilindara. Glavna zadaća je osiguravanje kvalitetno i pravilnog rada klipova koji se spajaju na njega, te on pravocrtno gibanje pretvara u kružno i na taj način pogonska osovina vrti kotače. Ovo su veoma bitni dijelovi motora i njihova ispravnost je neophodna za njegov rad.

Komora izgaranja, klip i krater motora

Dijelovi motora koje moramo spomenuti su i komora izgaranja, klip i krater motora. Prostor gdje gorivo, pritisak i zrak stvaraju manju eksploziju koju uzrokuju svjećice, naziva se komora izgaranja. Za njen pravilan rad bitno je kvalitetno gorivo, koje neće ulaziti u komoru u obliku prljavštine ili sumpora i uzrokovati oštećenja (najčešće ruzinu). Klip se nalazi unutar cilindra i služi za okretanje bregastog vratila. Krater motora je mjesto na kojem se sprema ulje i podmazuje motor, te je neophodno za dug i kvalitetan rad motora. Vrlo važna je i uljna pumpa.

Ventili i bregasto vratilo

Još su dva vrlo bitna dijela motora koja su neophodna za njegov rad. Naravno, svi dijelovi motora su bitni i moraju pravilno funkcionirati da bi cijeli motor radio kako treba. Prvi dio su ventili, a dijele se na ispušne i usisne. Stariji motori imaju većinom samo jedan usisni i jedan ispušni ventil, dok novi imaju dva od svakog. Da bi otvaranje ventila bilo moguće, služi bregasto vratilo. Motori imaju jedno ili dva bregasta vratila. Kod jednog ono otvara i usisne i ispušne ventile, a kod dva jedno služi za svako.

Ovo su samo neki najvažniji dijelovi motora, koji je veoma kompleksna cjelina i sastoji se od mnogih dijelova. Na kraju ćemo spomenuti i blok motora koji je osnovni dio i mjesto na koje se ugrađuju svi ovi dijelovi koje smo spomenuli, te zupčasti remen koji služi za pokretanje bregastih osovina.

Blok motora i zupčasti remeni

Temelj ili kućište motora naziva se blok motora i on je osnovni dio na koji se montiraju svi ostali dijelovi motora. Blok motora izrađuje se od legure aluminija ili željeza, a ovisno automobilu razlikuje se prema broju cilindara i izgledu. Broj cilindara povezan je s jačinom motora. Blok motora je osnovni dio i on je nepomičan, te se na njega ugrađuju drugi pomični dijelovi. Većina motora u današnjim automobilima ima tri ili četiri cilindara, no neki veći motori na kamionima, autobusima ili sportskim snažnim automobilima imaju više cilindara. Kod motora broj cilindara je manji i ide od jednog do četiri. 

Zupčasti remeni su veoma bitan dio motora automobila i mnogi proizvođači propisuju određene intervale kada bi ga trebalo mijenjati. Najčešće je propisano mijenjanje svakih 5 godina ili iznad 60 tisuća kilometara, a hladnoća i led su glavni krivci zbog zupčasti remeni pucaju. Zupčasti remen je vitalni dio motora i bez njega motor se ne može pokrenuti. Napravljen je od gume ili raznih sintetičkih vlakana, a njegova uloga je da pokreće bregastu osovinu koja otvara i zatvara ventile. 

Sve ove dijelove i mnoge druge stvari za automobil možete naručiti u Silux web trgovini koja u širokom asortimanu proizvoda ima najbolje cijene i odmah dostupne proizvode za gotovo sve modele automobila. U slučaju da Vam je potrebna zamjena nekog djela, posjetite njihovu internet trgovinu i već danas naručite kvalitetne i originalne dijelove po najboljim cijenama.

Iz kategorije: