Čelične felge su odličan odabir za zimu

Felge su osnovni dio kotača koji nosi veliki teret vožnje stoga moraju biti izdržljive i trajne. Felge su metalni okrugli dio na koji je navučen pneumatik tj. guma i koji je pričvršćen na automobil preko glavčine kotača.  Gume se montiraju na aluminijske ili čelične felge, a mi ćemo vam otkriti sve tajne čeličnih felgi i koja je njihova funkcija prilikom vožnje.

Čelične felge su znatno češće

Zbog osnovne uloge kotača čelična felga mora biti dovoljno čvrsta, pa je čelik dobar izbor materijala. Lakši su za održavanje i manje skloni oštećenjima od aluminijskih felgi. Upravo zbog svoje se izdržljivosti čelične felge preporučuju u zimsko vrijeme jer, za razliku od aluminijskih felgi, njih neće nagristi sol koja se posipava po zaleđenim cestama. To je jedan od razloga zašto su preporučljive i za teretna vozila koja imaju veliku nosivost. 

Felge su osnovni dio kotača koji nosi veliki teret vožnje stoga moraju biti izdržljive i trajne.

Kako se izrađuju felge?

Čelične felge su izrađene od posebne legure željeza i ugljika što im osigurava veliku izdržljivost. One su zbog toga teže no njihov je popravak lakši. Iako njihova težina može smanjiti ubrzanje i okretnost njihova je otpornost na šljunak, kočionu prašinu i ostale materijale na cesti jako velika pa je zimska vožnja uz čelične felge mnogo ugodnija.

Čelične felge se oblikuju u preši i zavaruju pa je njihov izbor što se tiče izgleda i dizajna ograničen. Čelični naplatci na sebi imaju i rupe koje su namijenjene boljem strujanju zraka što je važno jer se na taj način hlade kočnice. Više otvora ne znači samo bolje hlađenje kočnica već i smanjenje težina naplatka što je kod čeličnih felgi jako bitno.

Zbog osnovne uloge kotača čelična felga mora biti dovoljno čvrsta, pa je čelik dobar izbor materijala. Lakši su za održavanje i manje skloni oštećenjima od aluminijskih felgi.

Održavanje felgi je važno

Čelične felge se mnogo lakše održavaju jer se na njima ne vide manja oštećenja koje sakriva završni premaz. U slučaju da se oštete lako ih se može izravnati pa su idealne za vozila koja se voze po neasfaltiranim cestama i makadamu.

Iako imaju limitiran raspon stilova, čelične su felge i dalje čest izbor vozača jer su izdržljivije i povoljnije. Mnogi vozači ih kombiniraju s aluminijskim felgama prilikom ljetno-zimske izmjene guma pa zimi koriste čelične, a ljeti aluminijske felge. Kao što smo ranije rekli čelične su felge jako izdržljive i otporne pa su idealan izbor i za najgore zimske uvjete. 

Mnogi od njih ih također mijenjaju sami, što nije zahtjevno, ali mora biti pažljivo napravljeno.

Pripazite na centriranje guma

Osim na čelične felge, obratite pozornost i na:

  • smjer rotacije guma
  • tlak u gumama
  • balans kotača
  • a obavezno vodite brigu i o hrđi

Hrđava glavčina ili vijci na kotaču mogu jako otežati promjenu kotača pa ćete se dobro namučiti prilikom izmjene guma.

Montiranje felge na auto

Kako bi sami montirali felge i kotač na svoj automobil morate imati moment ključ, a ispravan moment zakretanja naveden je u priručniku svakog vozila. Za izmjenu je potrebno imati i auto dizalicu koju se mora ispravno i pažljivo postaviti ispod automobila. Auto dizalica je, uz rezervni kotač, trokut i prvu pomoć, obavezna oprema svakog automobila. Obavezna je iz jednostavnog razloga, a to je puknuće gume na automobilu. 

Ako vam se dogodi da morate mijenjati kotač tijekom putovanja, prije nego što to krenete raditi morate učiniti tri stvari: maknuti vozilo s ceste, stati na ravnu površinu i postaviti sigurnosni trokut kako bi bili vidljivi ostalim sudionicima u prometu.

Dizalica za auto
Kupnja dizalica za auto je jednostavna i za nju ne treba izdvajati velik novac jer će svaka dizalica kvalitetno obaviti svoj zadatak.

Zamjena gume i auto dizalica

Mnogi vozači nisu svjesni da svako vozilo ima određena mjesta na karoseriji na koje se može pravilno postaviti dizalica za auto, a ta su mjesta također navedena u priručniku. Postavite li dizalicu na krivo mjesto ne samo da možete oštetiti pragove automobila već se možete i ozlijediti. 

Važno je i da ju postavljate na čvrstu i glatku podlogu, pa izbjegavajte pijesak, travu, šljunak i ostale neravne podloge. Također izaberite što ravniju površinu – u obzir ne dolazi nikakav nagib, uzbrdica ili nizbrdica. 

Kupnja dizalica za auto je jednostavna i za nju ne treba izdvajati velik novac jer će svaka dizalica kvalitetno obaviti svoj zadatak. Jedino na što morate paziti prilikom kupnje jest da je njena maksimalna nosivost veća od težine vašeg automobila.

Auto dijelovi i njihova zamjena

Auto dizalica i felge samo su neki od bitnijih auto dijelova koji vožnju čine ugodnijom. Osim ovih auto dijelova treba voditi računa i o izmjeni drugih bitnih dijelova opreme kao što su oni vezani uz motor, elektriku, kočioni sustav, ovjes i mnoge druge vrlo bitne funkcionalne dijelove automobila. 

Auto dijelovi se moraju održavati, redovno servisirati i mijenjati ako se na njima primijete tragovi trošenja jer, osim što mogu uzrokovati nezgode, oni mogu utjecati i na druge dijelove auta i uzrokovati još veće kvarove.

Iz kategorije: