Važnost uljne pumpe u automobilu

Tijekom rada automobila, brojni dijelovi se pomiču i stvaraju trenje. Pogotovo je to slučaj kod motora. On se sastoji od brojnih dijelova, od kojih svaki ima neku funkciju. S obzirom da se motor može nazvati srcem automobila, nije potrebno posebno napominjati koliko je važno da on bude u besprijekornom stanju. Zato je važno da su svi ti dijelovi od kojih se sastoji ispravni. 

Kako prilikom tog trenja ne bi dolazilo od njihovog oštećivanja, zaslužna su motorna ulja koja ih podmazuju te koja osiguravaju postizanje optimalne temperature. A uljna pumpa je dio automobila zaslužan za dovođenje motornog ulja do svih potrebnih dijelova.

Jednostavan rad uljne pumpe

Automobilska uljna pumpa zapravo radi na vrlo jednostavan način. Pokreće je koljenasto ili bregasto vratilo te ona motornim uljem snabdjeva sve potrebne autodijelove, posebno one koji su potrebni motoru. Dostupne je kao zupčana ili rotorska pumpa za ulje.

Uljna pumpa Opel Astra
Uljna pumpa za Opel Astra

Zupčana pumpa za ulje

Osnovni dijelovi su joj dva zupčanika koji se nalaze u jednom kućištu. Oni se okreću i putem njihovih zubaca prolazi ulje s usisne na tlačnu stranu. Ulje dolazi do korita motora te se dalje prenosi kanalima za podmazivanje.

Uljna pumpa Fiat Cinquecento
Uljna pumpa za Fiat Cinquecento

Rotorska pumpa za ulje

Sastoji se od vanjskog rotora koji je zapravo šuplji kotač, a u njemu se nalazi unutarnji rotor, odnosno zupčanik. Oba rotora se nalaze u jednom kućištu i na sličan način kao i zupci prenose motorno ulje kroz kanale za podmazivanje do svih potrebnih dijelova.

Važnost motornog ulja u automobilu

Kao što je ranije navedeno, uljna pumpa u automobilu je zaslužna za provođenje motornog ulja do svih dijelova u automobilu koju se pokreću i stvaraju trenje. Zbog toga je vrlo važno motorno ulje mijenjati redovito kako biste osigurali dugutrajan rad motora. Preporučuje se svakako ga zamijeniti barem jednom godišnje i to zajedno s uljnim filtrom. Motorna ulja dostupna su u različitim gradacijama, a najbolja opcija je uvijek potražiti ono koje preporučuje proizvođač vašeg automobila.

Video: Često postavljana pitanja o kvaru pumpe za ulje VW i Audi TDI

Sve potrebne podatke o tome možete pronaći na internetu, a uvijek se možete raspitati i kod prodavača u nekoj specijaliziranoj trgovini s autoopremom. Redovito mijenjanje motornog ulja osigurat će i dugotrajan rad pumpe za ulje u autu te će time spriječiti moguće kvarove.

Kupnja autodijelova online

Kada morate zamijeniti i kupiti automobilsku uljnu pumpu, vjerojatno ćete potražiti neku specijaliziranu trgovinu s autodijelovima. Jeste li znali da je možete pronaći i na internetu? Naime, postoje brojne specijalizirane web trgovine koje prodaju autodijelove. Ono što ih izdvaja od fizičkih trgovina je nerijetko puno veći asortiman proizvoda, ali i niže cijene. Na jednom mjestu tako možete pronaći različite autodijelove različitih proizvođača, saznati sve potrebne detalje o svakom proizvodu.

Kupujete li pumpu za ulje za auto, morate biti svjesni da se riječ o tipskom dijelu za auto, odnosno o dijelu koji se razlikuje od modela do modela. Zato morate dobro pripaziti prilikom kupnje kako biste kupili odgovarajući dio. Brojne web trgovine nude vam mogućnost da odaberete model svog auta te će vam biti prikazani samo oni autodijelovi koji mu odgovaraju.

Opskrba automobila gorivom 

Osim što je potrebno opskrbiti dijelove automobila s motornim uljem, nećete daleko stići ako vam u automobilu sustav opskrbe gorivom ne radi kako treba. Gorivo je ono što pokreće automobil, a kako bi glavni pokretački sustav automobila dobivao gorivo, brine se više dijelova, od kojih je najvažnija svakako pumpa za gorivo. Dostupne su u dvije varijante:

  • One koje su uronjenje u spremnik s gorivom
  • One izvan spremnika za gorivo

Današnji automobili uglavnom koriste pumpe za gorivo uronjene u spremnik goriva jer su se pokazale puno učinkovitije. 

Pazite na pumpu za gorivo

Kao što je ranije navedeno, pumpa za gorivo u današnjim automobilima najčešće se nalazi uronjena u spremnik goriva. Samim time, za njezino hlađenje je zaduženo samo gorivo. Preporuka stručnjaka je da se ne vozite dugo nakon što vam se upali rezerva za gorivo. Radite li to često, s vremenom će vam se oštetiti automobilska pumpa za gorivo i bit će je potrebno zamijeniti. 

Isto tako, kada je spremnik s gorivom gotovo prazan, dolazi do isparavanja, što može uzrokovati koroziju. To je također nešto što bi moglo oštetiti pumpu goriva u autu. Osim toga, potrebno je povremeno promijeniti i filter goriva jer poznata je činjenica da gorivo nije uvijek najbolje kvalitete. Sve su to stvari koje mogu loše utjecati na pumpu za gorivo u autu pa pokušajte to izbjegavati.

Iz kategorije: