Preduvjet postavljanja krovne kutije

Krovna kutija pripada segmentu dodatne opreme automobila te predstavlja odlično rješenje za skladištenje stvari ukoliko imate veću obitelj ili pak imate malen prtljažnik. Kako biste je postavili, jedino što morate imati su krovni nosači na vašem automobilu. 

Danas mnogi automobili dolaze sa serijski ugrađenim krovnim nosačima, no kod nekih to nije slučaj pa ćete trebati kupiti i njih. Srećom, u brojnim trgovinama s autoopremom, pronaći ćete baš sve što vam je potrebno za prijevoz stvari na krovu automobila.

Postupak postavljanja i skidanja krovne kutije

Kada posjedujete krovne nosače, krovna kutija za auto se vrlo lako postavlja na za nju predviđeno mjesto na nosačima te se zaključa. Prilikom postavljanja krovne kutije vrlo je važno provjeriti je li dobro sjela u sve utore kako tijekom vožnje ne bi došlo do njezinog ispadanja.

Krovna kutija na automobilu
Krovna kutija pruža dodatni potrebni prostor

Kao i postupak postavljanja, i postupak skidanja krovne kutije s automobila je vrlo jednostavan, a ukoliko je ne planirate koristiti neko vrijeme, savjetuje se njezino uklanjanje s automobila. Skidanje je preporučljivo i zbog toga što je automobil s postavljenom krovnom kutijom osjetljiviji na nalete vjetra zbog čega dolazi do većeg otpora čim se troši i nešto više goriva.

Čitajte i sljedeći članak: Auto kozmetika je bitna za održavanje čistoće

Auto kozmetika podrazumijeva razna sredstva za čišćenje i stvari koje pomažu kod održavanja automobila.

Odaberite poznate proizvođače dodataka za auto

Kada kupujete automobilsku krovnu kutiju važno je da ne birate najjeftinije modele jer vam oni neće pružati mogućnost neometanog višegodišnjeg korištenja. Stoga je preporuka birati neke od poznatih proizvođača krovnih kutija poput tvrtki Thule ili Nordrive čije krovne kutije godinama odlično prolaze na testovima sigurnosti te čije su krovne kutije izrađene od vrlo kvalitetnih materijala što će vam omogućiti višegodišnje korištenje krovne kutije koju različiti vremenski uvjeti neće uništiti. 

Krovna kutija montira se na krov auta
Krovna kutija montira se na krovne nosače

Osim u proizvođaču i cijeni, krovne kutije se razlikuju i po svom kapacitetu pa je stoga vrlo važno razmisliti o tome koliki kapacitet vam je zaista potreban jer je kupovina prevelikog modela loša investicija. Također, preporuča se da, ukoliko vaš automobil ne posjeduje krovne nosače, kupite i njih i krovnu kutiju istog proizvođača kako biste bili sigurni da će sve potpuno odgovarati, a usput ćete i uštedjeti. 

Važne upute za korisnike krovnih kutija

Kako ne bi došlo do neželjenih nezgoda, važno je pridržavati se sljedećih uputa tijekom korištenja krovne kutije te znati neke od činjenica poput:

  • moguće je povećanje vozila do 60 cm pa je potrebno paziti tijekom ulaska u niske garaže, prolaze i slično
  • povećana buku u kabini
  • nije dozvoljeno automatsko pranje automobila koji na sebi ima krovnu kutiju
  • krovna kutija mora biti postavljena paralelno s kolnikom, nikako pod kutom
  • prilikom utovarivanja krovne kutije ravnomjerno rasporedite teret te izbjegnite da teret zapinje o poklopac jer to može dovesti do oštećenja i opasnosti od njenog neadekvatnog zatvaranja

Otvaranje i zatvaranje ovog dodatka za auto

Kako biste otvorili automobilsku krovnu kutiju, potrebno ju je otključati (lagano pritisnuti poklopac prema dolje i okrenuti ključ). Kada je želite zatvoriti, potrebno je lagano pritisnuti poklopac i okrenuti ključ u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

Video: Krovne kutije Nordrive

Kada je krovna kutija zaključana, potrebno je izvaditi ključ uz brave te će vaš teret tako biti osiguran od krađe.

Pripazite na brzinu vožnje

Brzina vožnje s postavljenom krovnom kutijom na automobilu jedno je od najčešćih pitanja koja zanimaju vozače. Važno je znati da u svakoj državi postoje propisana ograničenja za specifičnu vrstu ceste prema kojoj se određuje propisana brzina vozila s krovnom kutijom. 

Velik broj proizvođača ističe da je preporučena brzina vožnje s krovnom kutijom 130 km/h. Iako je moguće postići i veće brzine, važno je biti oprezan i uzeti u obzir ostale faktore i aerodinamičke specifikacije automobila. Također, vrlo bitna je i procjena vozača koji u određenom trenutku treba uzeti u obzir sve čimbenike, vremenske i cestovne prilike te sigurno, oprezno i savjesno voziti. 

Krovni nosači

Kao što je već navedeno, automobilski krovni nosači su osnovni preduvjet za postavljanje razne dodatne opreme poput bicikala, skija, snowboardova i slično. Danas na tržištu postoji pet vrsta krovnih nosača za auto:

  1. krovni nosači za prazan krov- na njemu se ne nalaze nikakvi otvori niti uzdužni nosač
  2. krovni nosači za fiksne točke- fiksne točke najčešće podrazumijevaju vratašca ispod kojih se nalazi prihvat
  3. krovni nosači za integrirane uzdužne nosače- oni koji su uzduž vozila spojeni s krovom
  4. krovni nosači za uzdužne nosače automobila- oni koji se nalaze uzduž krova te su uzdignuti od njega
  5. krovni nosači za kišni žlijeb- oni koji se nalaze iznad vrata bočno

Iz kategorije: