Auto kozmetika je bitna za održavanje čistoće

Limeni ljubimci su mnogim ljudima iznimno važni i posvećuju puno brige oko njihovog održavanja, kako mehaničke ispravnosti tako i estetike. S druge strane, postoje i oni kojima je automobil uvijek prljav i ne vode brigu oko njega te mu pritom nesvjesno smanjuju vrijednost. Auto kozmetika je širok pojam koji obuhvaća razna sredstva i alate za održavanje čistoće interijera i eksterijera. 

Kako bi čuvali vaš automobil i prikazali ga svijetu u najboljem svjetlu, neophodno je redovno ga održavati i vraćati mu sjaj. Kozmetika za auto će se pobrinuti da uvijek bude čist i mirišljav te vožnju u njemu učiniti ugodnom.

Što je auto kozmetika?

Auto kozmetika podrazumijeva razna sredstva za čišćenje i stvari koje pomažu kod održavanja automobila. Postoje one koje koristimo svakodnevno, poput recimo mirisa za interijer, pa sve do onih koje rjeđe koristimo, poput sredstva za poliranje farova. Ovaj pojam je izuzetno širok i postoje razne stvari s kojima možete održavati vaš automobil, a kroz nastavak ćemo vas pobliže upoznati sa njima.

Auto kozmetika
Auto kozmetika podrazumijeva razna sredstva za čišćenje i stvari koje pomažu kod održavanja automobila.

Alati za održavanje vozila

Prva stvar koju moramo spomenuti kada je u pitanju auto kozmetika je oprema, tj. alati za održavanje automobila. U ovo područje spadaju sve stvari koje ne čiste izravno vozilo, nego su alati za korištenje sredstva za čišćenje. Neki od najpoznatijih su:

  • Četke i spužve za vanjsko pranje automobila – izuzetno su korisne kod skidanja prljavština s vozila, no imajte na umu da birate što mekše i prilikom pranja vozila ne pritišćete ih jako. Nemojte misliti da bez pritiskanja nećete skinuti nečistoće, već pažnju usmjerite da laganim pokretima operete auto. U protivnom bi stiskanjem mogli pritisnuti neki kamenčić ili grančicu i tako ogrebati lak.
  • Krpice i rukavice s mikrovlaknima – Prilikom pranja interijera izuzetno vam mogu pomoći krpice od mikrovlakana, koje će poslužiti za brisanje prašine i nečistoća iz vozila.

Sada kada ste se upoznali s opremom za čišćenje, vrijeme je da saznate što je još sve auto kozmetika koja će vam pomoći u održavanju vozila.

Kozmetika za auto  - abrazivna pasta
Kozmetika za auto će se pobrinuti da auto uvijek bude čist i mirišljav te vožnju u njemu učiniti ugodnom.

Sredstva za čišćenje auta

Razmislite o tome da se tuširate bez korištenja šampona ili perete zube bez paste? U tom slučaju sigurno se ne biste osjećali čisto. Isto tako je i s vašim automobilom, koji zahtjeva da ga se tretira s određenim preparatima. Najvažniji su:

  • Šampon za auto – Izuzetno je bitan za pranje automobila i skidanje nečistoća. Birajte što kvalitetnije šampone, jer iako su skuplji, potrebna će vam biti puno manja količina za pranje. Iako mnogi ljudi smatraju da automobil nije potrebno često prati, to je izrazito bitno da se smanji mogućnost oštećenja laka od prljavštine.
  • Tekućina za stakla, sredstva za pranje felgi i razne druge stvari omogućiti će vam detaljno čišćenje automobila i vraćanje starog sjaja. Ako ste pedantni i želite da vaš automobil blista, tada ćete u prodavaonicama vidjeti da auto kozmetika ima vlastitu policu, prepunu raznih sredstava za čišćenje.
  • Dodatci za interijer – Osim čišćenja vozila, bitno je i učiniti ga mirisnim. Tu će vam pomoći razni auto mirisi za interijer. Bilo da odabere popularni „borić“ ili se odlučite na miris u gelu, svakoga puta kada sjednete u auto ćete se osjećati ugodno.

Kvalitetna auto kozmetika je ključ za lijep i dobro održavan automobil. Ako ste u potrazi za preparatima koji će vam pomoći u čišćenju, tada možete provjeriti razne web trgovine i pronaći idealne stvari za vaše potrebe.

Sredstva za poliranje automobila
Još je jedna bitna stvar koju moramo posebno spomenuti su sredstva za poliranje automobila.

Sredstva za poliranje sprečavaju oštećenja

Još je jedna bitna stvar koju moramo posebno spomenuti su sredstva za poliranje automobila. Iako mnogi misle da poliranje auta nije bitno i da nema pretjerane koristi, u realnosti je to potpuno drugačije. Ono je od iznimne važnosti za očuvanje čistoće karoserije i ujedno sprečavanje uništavanja laka (boje).

Neka od najpopularnijih sredstva za poliranje automobila su:

  • vosak za auto
  • pasta za poliranje
  • u obliku olovke (za ogrebotine)

Osim što uljepšava lak i ispravlja manje nedostatke na boji, pomoći će vam zaštiti automobil. Smola od drveća može biti jedan od uzroka uništavanja laka na vozilu, a u slučaju da je na autu vosak, čišćenje će biti puno jednostavnije i neće uzrokovati nikakva oštećenja boje. 

Poliranje auta zahtjeva vremena, no kao šećer na kraju nakon pranja predstavlja „zaštitni plašt“ za vozilo. Imajte na umu da vosak ne stavljate po prednjem i zadnjem staklu, već isključivo po karoseriji automobila. Nakon stavljanja automobil je najbolje isprati destiliranom vodom i obrisati s krpicom.

Iz kategorije: