Gumeni tepisi

Tepisi su danas gotovo neizostavni dio svakog automobila. Na izbor nam se uglavnom stavljaju tekstilni ili gumeni tepisi. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane, ali mnogi ljudi se danas odlučuju upravo za gumene tepihe.

 

Materijali izrade i prednosti gumenih tepiha

Glavna i osnovna prednost zbog koje se kupci odlučuju upravo za ovaj tip tepiha je održavanje. Puno se ih i lakše održavaju nego tekstilni tepisi. Prljavština se uglavnom samo zalijepi za njih pa ih je dovoljno isprati mlazom vode. Ukoliko ih pak želimo i detaljnije očistiti, kombinacija šampona i vode će pomoći.

gledring-tepihi

Možemo ih pronaći u različitom rasponu cijena. Ona uglavnom ovisi o kvaliteti umjetne gume od koje su izrađeni. One najskuplje varijante izrađene su od najkvalitetnije gume koja je vrlo elastična i ne mijenja svoj oblik niti nakon jako puno korištenja. Također, ne ispušta niti nikakve mirise. Kod jeftinijih varijanti se tokom ljetnih mjeseci i jako visokih temperatura može ponekad osjetiti miris koji ispušta guma slabije kvalitete. Isto tako, kod jeftinijih varijanti i uslijed jako niskih temperatura zimi može doći do pucanja gumenog tepiha. Stoga je bolje kupiti kvalitetniji tepih jer je to jedan od dodataka koji nećemo morati mijenjati u skorije vrijeme.

Automobili bez tepiha skloniji su koroziji tako da i smanjivanje mogućnosti korozije također ne smijemo zanemariti kao još jednu prednost.

Način pričvršćivanja

Kod većina automobila tepisi se uopće ne pričvršćuju već se jednostavno polože na pod automobila. Takvi tepisi s donje strane imaju neklizajuću podlogu. Kod nekih automobila na vozačkom i suvozačkom mjestu postoje male kuke koje služe da se tepisi na njih pričvrste i na taj način sprečavaju proklizavanje.

gumeni_tepisi1

Tržište

S obzirom da tepihe nalazimo u gotovo svakom automobilu, ne čudi što ih se može kupiti u većini trgovina koje prodaju auto dijelove. Isto tako nalazimo ih u mnogim trgovinama koje prodaju robu široke potrošnje. Uglavnom se prodaju u setovima od 4 dijela, za vozačko i suvozačko mjesto i dva dijela za stražnja mjesta, ali moguće ih je pronaći i pojedinačno.

Najčešće se prodaju u crnoj boji i na taj način se lako uklope u svaki automobil. Mnogi proizvođaći također danas uz automobile poklanjaju tepihe koje imaju utisnut njihov logotip.
Oni se na taj način reklamiraju, a kupac ne mora kupovati tepih.

Kako još zaštiti svoj auto i teret?

Pročitajte više o ceradama za avto i koji su najboji nosači za bicikl.

Iz kategorije: