Znate li kako radi klima za auto?


Gdje kupiti novu klimu?

U slučaju da vam se je klima za auto pokvarila, možete je probati odvesti na servis i popraviti. Ako je pak klima stara i smatrate da ju je bolje zamijeniti, tada možete kupiti novu klimu u dućanima specijaliziranim sa auto dijelovima ili online trgovinama.

Termostat je usko vezan uz klimu

Iako termostat nije direktno vezan na klima uređaj, već ima svrhu u reguliranju temperature kompletnog motora, njegova uloga u suštini je slična kao i klima. Iako se možda čini kao nebitan uređaj u cijeloj cjelini automobila, njegov zadatak je da što prije postigne radnu temperaturu motora, upravlja hlađenjem, te mjeri samu temperaturu. I preniska i previsoka temperatura je štetna, stoga u slučaju da vam termostat ne radi može doći do štete na motoru. 

Auto termostat funkcionira na sljedećem principu. Kada je motor hladan rashladna tekućina prolazi isključivo kroz njegovu glavu i blok, te ne prolazi kroz hladnjak koji je zatvoren. Zagrijavanjem motora na termostatu se polako otvara put ka hladnjaku i onda rashladna tekućina počinje kružiti sustavom. U prijevodu termostat nije ništa drugo nego ventil koji ovisno o temperaturi regulira protok tekućine kroz hladnjak. 

U slučaju da sumnjate da je termostat neispravan, to možete provjeriti stavljanjem ruke oko gumene cijevi koja spaja hladnjak i motor. Upalite automobil dok je motor hladan, te u slučaju da se cijev počne brzo zagrijavati znači da ventil na termostatu nije u funkciji i stalno je otvoren. Ovaj mali dio automobila veoma je važan za njegovo funkcioniranje i u slučaju da je neispravan može prouzročiti veće kvarove. Termostat se jednostavno mijenja i nije skup dio automobila, te čim primijetite da ne funkcionira kvalitetno ga zamijenite.

Iz kategorije: