Ugodna duga putovanja u automobilu s klimom

Klima

Starija generacija vozača zasigurno nema lijepa sjećanja na duga putovanja automobilom, pogotovo u ljetnim mjesecima, s vrlo visokim temperaturama. Jedini način na koji su se tada mogli rashladiti bilo je otvaranje prozora. No, to nije bilo vrlo učinkovito. Vrući zrak bi onda ulazio u automobil, a jedini način da se malo rashlade je bilo strujanje zraka i vjetar prilikom vožnje.

S vremenom se u automobile počela ugrađivati klima, koja je označila pravu malu revoluciju u automobilskoj industriji. U početku je bila rezervirana za automobile više klase, a danas je gotovo dio standardne opreme većine automobila.

Klima

Kako funkcionira klima u automobilu

Klima u automobilu i njeno funkcioniranje je slično onoj, koja se nalazi i u brojnim domovima. Za krajnjeg korisnika je njezino funkcioniranje vrlo jednostavno. Odaberete željenu temperaturu i već za nekoliko minuta osjećate ugodan hladan zrak kako vas rashlađuje. No, da bi to sve funkcioniralo, u pozadini radi mnoštvo dijelova, kao što su:

  • Kompresor
  • Isparivač
  • Kondenzator
  • Ekspanzijski ventil, itd.

Plin kroz isparivač dolazi do kompresora koji mu povećava tlak i temperaturu i odvodi ga prema kondenzatoru. On se još naziv i hladnjak klime te je on zadužen da rashladi plin i pretvori ga u tekućinu. U takvom stanju on odlazi u isušivač vlage te nakon njega u ekspanzijski ventil. Ovdje se ta tekućina pretvara u mješavinu plina i tekućine te u tom stanju odlazi u isparivač koji se nalazi u kabini te isparava i na taj način se osjeća hladnoća.

Ručna i automatska auto klima

U današnjim automobilima uglavnom se mogu pronaći dvije osnovne vrste klime:

  • Ručna
  • Automatska

I jedna i druga će vas lijepo rashladiti, ali razlikuju se u načinu dolaska do ugodne temperature. Ručna klima funkcionira na način da ćete moći sami odrediti određenu razinu hladnoće, ali ne baš u potpunosti točno, odnosno točno određenu temperaturu.

Klima

S druge strane, automatska varijanta vam omogućava baš to. Moći ćete odrediti točnu određenu temperaturu koju će sustav prvo postići, a nakon toga je održavati. To je vrlo učinkovito rješenje, ali često se zbog nešto više cijene vozači ipak odlučuju za ručnu varijantu.

Višezonske klime za automobile

Automobili novije generacije, većinom luskuznije marke (Mercedes, BWM, Audi, …), nude vam mogućnost i višezonske klime. Ona je dostupna u različitim varijantama, a sastoji se u tome da vaš automobil podijeli na različite zone koje onda možete po temperaturi podešavati kako želite. Najčešće su zone podijeljene na dva dijela, odnosno vozač može odabrati svoju temperaturu, a suvozač svoju.

Klima

Tako si svatko može odrediti onu idealnu temperaturu pa neće biti rasprave o tome je li temperatura preniska ili previsoka.

Pravilna upotreba klime u prometu

Mnogi vozači već dugi niz godina koriste klimu u automobilu, a nisu ni svjesni određenih greški koje rade. Prije svega, najveći problem predstavlja razina podešene temperature. Oni koji imaju automatsku varijantu, često namjeste vrlo nisku temperaturu, odnosno puno nižu od vanjske temperature. To nikako nije zdravo za organizam i on će svaki put kad iz takvog automobila izađete doživjeti svojevrsni šok. To je itekako opasno ako morate često ulaziti i izlaziti iz automobila.

Druga korisna opcija je korištenje recirkulacije zraka, što gotovo svi sustavi imaju. Jednom kada u automobilu postignete zadovoljavajuću temperaturu, odaberite način rada putem recirkulacije zraka. To vam omogućava da se zatvore dovodi vrućeg zraka izvana, a da se održava već rashlađeni hladni zrak u unutrašnjosti automobila. To je ujedno i štedljivija opcija jer klima uređaj neće morati cijelo vrijeme hladiti. Ukoliko to ne učinite, sustav će raditi cijelo vrijeme. Odnosno, topli zrak će stalno dolaziti izvana, prolaziti kroz rashladni sustav gdje će se hladiti i kao takav hladan ispuštati u kabinu.

Popravak auto klime i njezinih dijelova

Grana automehanike koja se bavi servisiranjem elektroničkih dijelova u automobilu naziva se autoelektrika. Zato, ako vam se dogodi neki kvar vezan uz rashladni sustav vašeg automobila, potražite nekog autoelektričara koji vam može pomoći otkloniti kvar. Oni se u te svrhe koriste raznim elektroničkim uređajima kojima mogu provjeriti ispravnost pojedinih dijelova.

Uz pomoć autoelektrike tako brzo možete saznati je li vam neispravan neki od dijelova koji su zaslužni za ugodnu temperaturu u automobilu. Ako je zaista tako, zamijenite te dijelove i opet uživajte u ugodnoj temperaturi, bez obzira na temperature izvan automobila, koje ljeti mogu biti itekako visoke.

Iz kategorije: