EGR ventil je česti problem kod motora

EGR ventil

Motor bilo kojeg vozila dio je koji se zapravo i najčešće pokvari. Iako mi ovaj dio ne vidimo te rijetko sumnjamo da je u njemu problem, bilo kakvi trzaji i tamni ispuh mogu biti alarmantni znakovi. Zbog ovoga uvijek preporučujemo vozačima da tu i tamo obrate pozornost na zvuk motora.

Što je EGR ventil?

Vrlo je čest problem u motorima takozvani EGR ventil. Njegovo puno ime je Exhaust Gas Recirculation i on pomaže u protoku plinova. On zapravo pomaže određenom postotku ispušnih plinova (obično 5-15%) da se vrate natrag u usisni sustav te da se ponovno sagore.
Ovo rezultira ne samo u uštedi, već i smanjenoj količini kancerogenih plinova, tako da je svakako bitno da EGR ventil bude ispravan: kako za vašu sigurnost, tako i za sigurnost ostalih.

EGR ventil

Ovaj je ventil prvo postavljen na vozilima koja pokreće dizel, ali u zadnje se vrijeme koristi i kod regularnih benzinaca. EGR ventil nećete moći primijetiti s obzirom na to da je grupiran s još nekim komponentama, dodatnim cijevima, senzorima, gumbima, kablovima, motorima i slično.

Zašto se ovaj ventil često kvari?

Postoji problem s ovom komponentom upravo zato što je cijelo vrijeme izložena štetnim ispušnim plinovima te se jako lako zaprlja i začepi, čime je rad onemogućen. Kod vozila čiji je pokretač dizel ovakvi problemi nastaju mnogo češće.

Ako pak nema dovoljno ulja ili nije dobre vrste, ako je cilindar ili klip neispravan, ako uljno korito ili slične komponente cure… Tada također možete naići na neke probleme s EGR-om.

Što kada se ventil pokvari?

Ako se vaš EGR ventil pokvario, to bi mogao biti veliki problem. Ako se radi samo o nečistoćama ili blagoj začepljenosti, čišćenje bi trebalo odraditi posao i profesionalac za 300-600 kn obično može spasiti situaciju.
No, ako je vaš EGR ventil u potpunosti neispravan i potrebno je naručiti i montirati novi, trošak može biti puno veći. Između 500 i 2500 kuna možete platiti sam ventil, a onda 500-1000 plaćate i samu montažu.

To je ponekad jedino rješenje te vam mi zato preporučujemo da se prvo konzultirate s mehaničarem, na internetu pogledate okvirne cijene novih ventila za vaš model auta (na online trgovini sortirajte po cijeni, filtrirajte po brendu i godištu te modelu).

Iz kategorije: