Led sijalice za još veću sigurnost


Kada je je riječ o rasvjeti koju imaju današnji automobili, uglavnom je riječ o halogenim i led sijalicama. Usporedimo li te dvije tehnologije, led sijalice za auto su svakako puno sigurnije. Pružaju puno veći snop svjetlosti i svjetlost koju pružaju je puno izraženija od halogenih. A upravo zbog toga ćete biti sigurniji u vožnji. Bolje ćete raspoznavati sve oko auta zbog boljeg osvjetljenja, a i ostali vozači će vas bolje uočavati na cesti.

Još uvijek nešto viša cijena

Glavni razlog zašto se vozači još uvijek radije okreću halogenim sijalicama i ne kupuju led sijalice za auto je nešto veća razlika u cijeni. Situacija je ovdje slična kao i s klasičnim led rasvjetnim tijelima za kućanstvo. Led sijalice za auto su još uvijek nešto skuplje od halogenih, a zbog standarda i težnje da se uštedi gdje se može, mnogi će radije posegnuti upravo za halogenim sijalicama. Naravno, pri tome neće razmišljati puno o sigurnosti i o dugoročnoj investiciji.

Sigurnost je, kao što je već navedeno ranije, puno bolja kada su u pitanje led sijalice za auto. A i kada se gleda dugoročna investicija, halogene sijalice ipak nisu najbolja opcija. Naime, led sijalice za auto imaju duži životni vijek. To u krajnjem slučaju znači da ćete kroz duži vremenski period morati zamijeniti više halogenih sijalica nego što biste morali led sijalica. Usporedite li troškove, lako ćete doći do zaključka što je isplativije. Nažalost, mnogi gledaju samo kratkoročnu investiciju i odlučuju se za trenutačno jeftinije rješenje.

Led tehnologija za budućnost

Dugi niz godina su halogene sijalice bile gotovo jedine sijalice koje su se ugrađivale u automobil. Nije bila samo riječ o sijalicama za prednja svjetla, već i na svim ostalim mjestima, kao što su sijalice u unutrašnjosti automobila. Napretkom led tehnlogije, proizvođači auta su ih počeli sve više koristiti u svojim modelima. Kako cijene led rasvjetnih tijela još budu padale s godinama, za očekivati je i da će led tehnologija u potpunosti zamijeniti dosadašnju. To znaći da će se led sijalice ugrađivati u gotovo sve automobile novije generacije te da će vozači zbog toga biti još sigurniji u prometu.

Iz kategorije: